Pegaso

Pegaso va ser la marca comercial de l'empresa espanyola ENASA (Empresa Nacional de Autocamiones, S. a.) utilitzada en els seus automòbils, camions, autobusos i tractors. Es va convertir en un dels principals fabricants europeus de vehicles industrials. En 1990 va ser venuda al grup italià Iveco integrant al consorci els seus automòbils i camions.

ENASA (Empresa Nacional de Autocamiones, S.A.) va ser una empresa espanyola dedicada a la fabricació de vehicles industrials, principalment camions, que, durant els anys cinquanta, també va produir els automòbils esportius Pegàs.

La ENASA va ser fundada per l'Institut Nacional d'Indústria (INI) el 1946. El fundador va ser Wifredo Ricart, que va rebre l'encàrrec del president de l'INI Juan Antonio Suanzes. Suanzes era també General de Divisió de l'Arma d'Enginyers Navals.

Per a la fundació de Enasa es va utilitzar la divisió d'automòbils d'Hispano-Suiza, que havia estat nacionalitzada​ per l'Estat espanyol el 1946. Pocs anys després, s'inaugura la colònia Ciutat Pegaso (Madrid), per als treballadors de l'empresa. Entrada a la factoria Pegaso de Madrid.

Amb ENASA s'assentava la base d'una indústria automobilística nacional en un moment de total aïllament econòmic i polític d'Espanya. Les necessitats d'aquell moment eren primàries: camions, tractors i tecnologia. Així, sobre les restes d'Hispano-Suiza va néixer ENASA, la prioritat del qual era la producció de vehicles de transport pesat i públic.

Cap a 1968, ENASA aconsegueix fer-se amb el control de l'empresa rival SAVA. Va adquirir la seva fàbrica a Valladolid i va heretar d'aquesta el seu model J4, alhora que va eliminar de la seva gamma tots els models de camions que feien la competència.2

L'empresa va mantenir la seva seu central en les antigues instal·lacions d'Hispano-Suiza a la Sagrera, fins que el 1980 es va traslladar a la Zona Franca. Al març de 1984 adquireix l'empresa britànica Seddon Atkinson pel simbòlic preu d'una lliura al seu anterior soci International Harvester.​

En 1990 va ser venuda al consorci Iveco, pertanyent a Fiat Group, encara que la producció de camions i motors per a autobusos Pegaso no cessaría fins a 1995.