Hispano Suiza

Hispano-Suiza és una empresa espanyola d'automòbils de luxe i competició, que va tenir també el seu vessant en el disseny i fabricació de motors d'aviació, motors d'embarcacions, vehicles de transport i bèl·lics, així com d'armes.

La marca va ser fundada a Barcelona el 1904 pels empresaris espanyols Damián Mateu Bisa, Francisco Seix Zaya i l'enginyer suís Marc Birkigt. L'empresa va tenir un gran desenvolupament durant la segona i tercera dècades del segle XX. El 1911 havia establert una filial a França, obrint a 1914 una fàbrica en Bois-Colombes que amb el pas del temps va sobrepassar a la matriu espanyola en quantitat i en posició en el mercat de la seva producció.

Els actius automobilístics de la Hisano-Suiza espanyola (la fàbrica de Barcelona i la gamma de productes, projectes i patents; però no l'empresa com a tal ni la marca Hispano-suiza) van ser adquirits per l'Institut Nacional d'Indústria l'any 1946. Després d'aquesta nacionalització es va crear ENASA, que es va dedicar a la fabricació de camions i autobusos i, durant un curt període de cotxes esportius, sota la marca Pegaso.

El 1920 es produeix la nacionalització de la divisió de motors aeronàutics radicada a França per part del govern francès, creant la Société Française Hispano-Suiza, sent absorbida per Snecma, filial del grup francès SAFRAN en 1968.

L'any 2000 la família Suqué Mateu va arribar a un acord de cessió de marca amb l'enginyeria Mazel, també amb seu a Barcelona, per a fabricar un prototip, el superdeportivo biplaça de luxe HS21, que va veure la llum en el Saló de l'Automòbil de Ginebra aquest mateix any. En els anys 2001 i 2002, es van presentar els models K8 i l'HS21-GTS, ambdues evolucions del primer.

El 2019 va presentar, novament en el Saló de l'Automòbil de Ginebra, un superdeportiu biplaça 100% elèctric d'altes prestacions de molt alta gamma​, amb un preu inicial de 1,5 milions d'euros, xifra a la qual es pot afegir fins a un altre milió d'euros en personalització. El vehicle va ser novament fabricat a Barcelona i desenvolupat en col·laboració amb QEV Technologies, amb inputs subministrats en un 80% per proveïdors espanyols. Després de tan llarga absència del mercat, la marca familiar Hispano-Suiza es posiciona novament en la construcció d'automòbils de prestigi mundial. Carmen, el nou model, que deu el seu nom a Carmen Mateu Quintana, néta del fundador, és de disseny avantguardista d'inspiració clàssica, amb tecnologia d'última generació. El llançament d'aquest model es va limitar a 19 unitats.

Dissenyat, desenvolupat i fabricat de manera artesanal a Barcelona, el model Carmen està basat en un monobuc super rigit de fibra de carboni fet a mà i desenvolupant 1019 CV de potència. La marca Hispano-Suiza forma part del Grup Peralada, orientat cap al luxe en gastronomia i entreteniment a través de la seva cartera global d'empreses de casinos, restaurants, hotels, camps de golf, vinyes, festivals de música i ports esportius.