BMW

BMW de l'alemany Bayerische Motoren Werke, (fàbriques bavareses de motors) és un fabricant alemany d'automòbils i motocicletes. Té la seu principal a Munic i comercialitza els seus productes destacant la conducció esportiva. El lema de la companyia és Freude am Fahren, és a dir, "gaudir conduint", que s'ha traduït al català com a T'agrada conduir?

Després de la Primera Guerra Mundial, a Alemanya li prohibiren fabricar motors d'aviació, per la qual cosa BMW va començar a produir frens per a ferrocarrils. El 1923 la companyia es va introduir en el sector de vehicles i inicià la fabricació de motocicletes, que ja llavors duien el clàssic motor de BMW de dos cilindres muntats horitzontalment en ambdós costats i refrigerat per aire (motor boxer). Pocs anys després BMW va obtenir una llicència per fabricar un automòbil petit, que va ser denominat 3/15.

El 1933 l'empresa produïa ja vehicles dissenyats íntegrament pels seus propis tècnics, i introduí successivament diversos models, tant de quatre seients com esportius. Abans del començament de la Segona Guerra Mundial BMW fabricava el 327, automòbil ample i luxós, i el 328, un esportiu descapotable. Ambdós models equipaven un motor de dos litres i van ser molt avançats en la seva època.

Durant la Segona Guerra Mundial, BMW va subministrar un nombre important de vehicles a l'exèrcit, sobretot motocicletes, i també motors d'aviació a les forces aèries. Cap a finals de la guerra, BMW va perdre les seves tres fàbriques situades a Alemanya oriental i les seves instal·lacions a Munic van quedar destruïdes per les bombes. Acabada la guerra, BMW va trigar uns anys a reconstruir la seva fàbrica de Munic. Durant tres anys no va poder fabricar, per mandat de les forces d'ocupació aliades, de manera que fins el 1952 no va tornar a produir cap automòbil.

Amb anterioritat, l'empresa anglesa Bristol Aeroplane Company havia inspeccionat la fàbrica de BMW i s'havia endut els plànols dels models produïts abans de la guerra. Al cap d'un temps, la nova subsidiària de l'empresa anglesa, Bristol Cars, va iniciar la fabricació del seu model 400, que va resultar ser pràcticament idèntic al BMW 327, incloent el famós frontal en forma de "doble ronyó".