Chevrolet

Chevrolet (IPA: ʃɛv.ro.leː - d'origen francès), (Chevy dit col·loquialment), es una marca d'automòbils fabricats per General Motors (GM). Es la marca que més ven dins de GM i la marca més coneguda a nivell mundial de GM, sota els noms de "Chevrolet" o "Chevy".

Abasta des dels vehicles de tipus subcompact fins a camionetes comercials de mitja càrrega (medium duty comercial trucks). Els seus vehicles més venuts són el Chevrolet Impala i la Chevrolet Silverado.

Co-fundada per Louis Chevrolet (un pilot de curses nascut a Suïssa) i William C. Durant. Aquest, fundador de General Motors, va obligar a sortir d'aquesta companyia, William C. Durant va voler usar a Louis Chevrolet per recuperar la seva reputació en el camp de la indústria de l'automòbil, ja que anteriorment, com a cap de Buick, havia contractat a Chevrolet per conduir Buicks en curses de promoció.

Al 1911 Chevrolet entra en el mercat de l'automòbil per competir amb el Ford Model T. Un any després es va presentar un vehicle de 5 places equipat amb un motor de 4.9L (299 in3) de 6 cilindres capaç d'agafar una velocitat de 65 mph.

Al 1913 Chevrolet va usar per primer cop el símbol "bowtie" [2]

, que té dos possibles teories: que pugui derivar-se de la creu suïssa, perquè Chevrolet es de suïssa i l'altra es que la va fer William C. Durant basant-se en el paper pintat de la paret d'un hotel francès.

Al 1915 William C. Durant va fer un viatge a Toronto, Ontario per investigar la possibilitat de fabricar a Canadà. Després de visitar a "Colonel Sam" McLaughlin que fabricava el McLaughlin-Buick va estar d'acord en fabricar Chevrolets en aquest país. Tres anys després, les dos empreses van ser comprades per GM per esdevenir General Motors del Canadà.

Al 1916 Chevrolet va obtenir beneficis i això va permetre a que William C. Durant adquirís la majoria d'accions de GM. L'any següent, Durant esdevindrà el president de General Motors, i Chevrolet va ser integrada a GM, esdevenint en una divisió independent.

Història de Chevrolet a Amèrica Llatina

Mèxic

Al 1921 GM es dona a conèixer a través d'un distribuïdor de la marca Buick. Al 1935 es constitueix General Motors de Mexico i al 1937 s'obra la Planta de Mèxic (Planta México) d'on surt el primer vehicle Chevrolet fabricat a Mèxic.

Al 1963 es construeix el nou complex Toluca (Complejo Toluca), amb la finalitat de complir amb el Plan de Integración Nacional de la Industria Automotriz, que obliga a que un 60% dels components d'un auto que vulguis comercialitzar hagin estat fabricades a Mèxic. S'inaugura al 1965.

Al 1981 s'inaugura el complex Ramos Arizpe, Coahuila, dedicada a la fabricació de motors i cotxes.

Al 1995 s'inaugura el complex Silao, Guanajuato, dedicada a la producció de camionetes. L'any següent, tanca la fàbrica de Chevrolet a Mèxic DF.

A l'any 2000 s'inauguren les noves oficines corporatives a l'edifici "Edificio Siglo XXI" a Ciutat de Mèxic.

Argentina

Al 1925 es constitueix General Motors de Argentina S.A, coneguda pels argentins com "la Chevrolet" ja que a l'abril del 1925 es fabricaria el primer Chevrolet fabricat en aquest país.

Al 1939, General Motors inicia la construcció d'una fàbrica a la localitat bonaerense de San Martín.

Al 1994 a Córdoba comença la producció de camionetes Chevrolet C20 i D20.

Al 1997 General Motors d'Argentina elegeix la província de Santa Fe com a centre estratègic de producció de vehicles i utilitaris al Mercosur i Argentina principalment. La planta de Rosario té una capacitat per produÏr 100.000 unitats.

Actualment fabrica el Chevrolet Corsa (Classic i Corsa II) i el Suzuki Grand Vitara.

Brasil

Al 1925 es funda General Motors do Brasil al 1925 al barri d'Ipiranga, Sao Paulo. L'activitat principal es centrava en l'ensamblatge de vehicles importats de Nord-Amèrica.

Al 1930 s'obra la primera fàbrica a Brasil, a São Caetano do Sul, Sao Paulo.

Al 1959 s'obre una altra fàbrica a São José dos Campos, Sao Paulo.

Al 2000 s'inagura el complex industrial de Gravataí, a Rio Grande do Sul.

Vehicles que se fabriquen a Brasil són el Chevrolet Astra, Chevrolet Vecta, Chevrolet Classic, Chevrolet Corsa, Chevrolet Meriva, Chevrolet S10, Chevrolet Blazer, Chevrolet Zafira, Chevrolet Montana i Chevrolet Celta.

També es fabriquen motors capaços de funcionar amb etanol i gasolina.

La importància econòmica de GM de Brasil es clau. Per exemple, al 2004 es van vendre 364.222 vehicles a Brasil, representant el 23,1% del mercat. Es van produir aquest mateix any 563.000 vehicles, dels quals, 181.000 van anar-se a l'exportació.

Colòmbia

Al 1956 es funda la Fábrica Colombiana de Automotores S.A, Colmotores i al mateix any se signa un acord pel muntatge de vehicles Austin. Comença la seva producció al 1962.

Al 1965 Chrysler adquireix la majoria d'accions de Colmotores. L'any següent fabrica el primer cotxe fabricat a Colòmbia, el Coronet 440.

Al 1979 General Motors adquireix les accions de Chrysler i l'any següent inicia la fabricació de camions Chevrolet Brigadier.

Al 1992 cambia el nom de l'empresa per General Motors Colmotores S.A.

Al 2003 es fabrica el vehicle 500.000 de la marca Chevrolet. General Motors es el líder en el mercat colombià durant 16 anys.

Equador

Al 1975 es funda General Motors - Ómnibus BB (GM-OBB).

Al 2005 va fabricar més de 37.000 vehicles, dels quals, prop de 13.000 van ser exportats a Colòmbia i Veneçuela.

Xile

Al 1974 s'inicien les operacions de General Motors a Xile. Les seves oficines principals s'ubiquen a Santiago, Xile.

Al 1974 s'inaugura una fàbrica a Arica, I Regió. En aquesta planta es fabriquen camionetes lleugeres; el primer vehicle va ser un camió 610 i al 1977 s'inicia la producció de la Chevrolet Chevette, i al 1980 la del Chevrolet Luv.

En l'actualitat es fabrica la Chevrolet Luv D-Max, que es comercialitza a Xile i s'exporta a Amèrica Llatina.

Veneçuela

Inicia al 1944 amb la instal·lació a Caracas de General Motors Interamericana.

AL 1948 s'inicia la fabricació de la primera Chevrolet Pick Up a pla planta de Caracas, ubicada a la zona de Antínamo, Carapa.

Al 1963 es fabrica la unitat 100.000 a la planta de Caracas i al 1968 ja són 200.000.

Al 1971 es presenta el primer Chevrolet fabricat a la planta Constructora Venezolana de Vehículos, a Mariara, que General Motors de Veneçuela havia adquirit el 49% de les accions.

Al 1978 ja s'han produït 400.000 vehicles. Adquireixen la planta Chrysler a València (Veneçuela) i en agost surt el primer vehicle Chevrolet: un Malibu.

Al 1983 cessen les activitats a la planta de Antínamo. Comença la producció dels primers vehicles de tracció davantera: Chevrolet Century i Chevrolet Celebrity.

Al 2005, General Motors de Veneçuela es consolida com a líder absolut de vendes per 25é any consecutiu.

Sud-Àfrica

A Sud-Àfrica Chevrolet va comercialitzar-se fins al 1982, amb un gran nombre de models que deriven de Vauxhall i Holden en règim de CKD a la fàbrica de Port Elizabeth. Opel va ocupar l'espai de Chevrolet.

Al 2001 es decideix comercialitzar vehícles sota la marca de Chevrolet, amb el Lumina (un Holden Commodore). Actualment, a més del Lumina, comercialitza el Chevrolet Spark, Chevrolet Aveo, Chevrolet Optra, Chevrolet Vivant i el Lumina UTE.

Europa

Abans del 2005, es limitava a la comercialització de certs productes, com el Chevrolet Alero, la Chevrolet Trans Sport, el Chevrolet Camaro, Chevrolet Blazer, Chevrolet Corvette i el Chevrolet TraiBlazer.

A partir del 2005, la marca Daewoo va desaparèixer i tots els productes comercialitzats per aquesta van vendre's sota el nom de Chevrolet.

Resta del món

Vietnam i Corea del Sud segueix venent-se la marca Daewoo. En la resta de mercats, els Daewoo es venen sota el nom de Chevrolet, amb algunes excepcions a Estats Units i Canadà on es venen sota noms de Pontiac i Suzuki, Austràlia i Nova Zelanda sota el nom de Holden i a Xina sota el nom de Buick.

A Japó Suzuki va fabricar i comercialitzar el Chevrolet Cruze. El Chevrolet Express, Chevrolet HHR i Chevrolet TrailBlazer són els productes comercialitzats. El Chevrolet Corvette es venut, igual que a Europa, com a marca separada.

A Tailàndia es fabrica la Chevrolet Colorado a la planta de Rayong.

Chevrolet entra al 2003 al mercat de l'Índia, a partir d'una joint-venture amb Hindustan Motors, on ven el Chevrolet Optra, Chevrolet Tavera (fabricats a la planta índia de Halol, Gujarat), Chevrolet Aveo, Chevrolet SRV i Chevrolet Forester.