datsun

Datsun és un fabricant d'automòbils d'origen japonès que pertany al conglomerat franc-nipó Renault-Nissan. Va ser fundat l'any 1914 amb el nom de Kwaishinsha Motorcar Works, per iniciativa de l'enginyer Masujiro Hashimoto, a través d'un hòlding creat pels empresaris Donin, Aoyama i Takeuchi, de que les seves inicials es desprèn la denominació que va tenir el primer cotxe produït per la companyia (DAT).

El terme "Datsun" va sorgir a partir de la decisió de la DAT de crear un automòbil de baix cost, el qual va ser batejat com "Datson", agregant-li al nom original de l'empresa el terme anglès "Son" (en espanyol, "fill"), per a donar a l'automòbil una connotació de ser el "fill de DAT", en relació als vehicles que venia produint. Després de l'adquisició de la DAT per part de Nissan l'any 1933, el nom va ser canviat a "Datsun", utilitzant el terme anglès "Sun" (en espanyol, "sol"), com una sort d'homenatge al llavors Imperi Japonès, conegut popularment com "L'Imperi del Sol Naixent". Un dels atributs principals de la seva insígnia, era un cercle vermell situat en la part posterior, que representava el principal atribut de la bandera japonesa.

Va pertànyer a la Nissan Motor Co., fins a la seva primera dissolució l'any 1986, encara que els drets d'ús del seu nom van continuar en poder de Nissan. Finalment i gràcies a aquesta última alternativa, la marca Datsun va ser rellançada per l'aliança Renault-Nissan (nova propietària dels seus drets de producció) l'any 2013, sent destinada als mercats de l'Índia, Indonèsia i Rússia.